Friday, September 21, 2007

MEMAHAMI APA KEHENDAK SEBENAR NALURI

Hati kita ibarat sebuah buku yang mempunyai berhelai-helai lipatan mukasurat. Hanya dengan sekali belek, ia boleh berubah-ubah. Setiap helaian juga tidak sama, setiap helaian juga mempunyai maksud dan erti yang berbeza. Hati yang mempunyai banyak muka dan helaian yang tebal adalah sangat rumit untuk ditilik.

Hati sentiasa bertukar-tukar halaman dan menjadikan wajah hati sering berubah-ubah. Apa yang penting di sini, setiap mukasurat mempunyai kekuatan yang tidak serupa. Bererti naluri yang sebenar pasti tersimpan dalam mukasurat tertentu sahaja. Tidak semua lintasan hati itu merupakan keinginan yang sejati. Kita harus menilai dan mencari di manakah naluri sebenar kita.

Mempastikan mukasurat sebenar memerlukan kemahiran. Memerlukan pengalaman dan kesungguhan. Dengan memahami apakah kehendak naluri sendiri akan membuatkan kita tidak serba salah dalam membuat keputusan. Ibarat kata, apabila kita mahukan sesuatu benda...perlu diteliti adakah kemahuan itu berasaskan naluri dari dalam atau dipengaruhi unsur dari luar. Jika kita tahu membezakan kehendak naluri dan pengaruh luar...bererti kita benar-benar memahami naluri sendiri.

Sebagai penulis, terlalu banyak yang aku mahu tetapi aku sendiri kekadang bingung apakah kemahuan itu adalah kesan pengaruh luar ataupun itu adalah keinginan naluri sebenar di hatiku.

Aku masih cuba memahami...

2 comments:

said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
world of warcraft power leveling
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold
buy cheap World Of Warcraft gold g3u6w7vw

wow gold said...

In fact wow gold, the results wow gold are quite a buy wow gold surprise; according buy wow gold to a study cheap wow goldby the University cheap wow gold of Delaware, wow power leveling most wow power leveling hardcore players power levelingare actually power levelingfemale. This wow goldnew high was reachedbuy wow gold following the cheap wow goldof the Lich KingTM.