Thursday, February 28, 2008

BERJUANG ATAU HANCUR SAHAJA

Bismillahirrahmanirrahim

PEMBACA sekalian, ringkasnya saya mahu katakan bahawa di sekeliling kita ini wujud ramai manusia pemalas. Mereka ini bukan sahaja pemalas, malah berotak jumud serta jahil. Justeru saya mahu menengking mereka ini dan mengatakan “Bangun! Dan Berjuang! Sedarlah bahawa kita sedang diserang oleh arus jahiliah moden.” Ops! Keraskah bunyi ayat saya? Jika begitu biar saya jelaskan, isi kandungan catatan ini memang keras!

Setiap hari bila saya bangun dari tidur, saya berkenderaan ke sekolah dan pulang seusai tamat mengajar. Maka setiap hari itulah saya menemukan bermacam karenah manusia. Yang jelas, manusia di sekeliling saya terlalu banyak sikap MALAS dan LEPAS TANGAN. Tidak kira manusia itu bergelar guru atau pelajar. Justeru, saya merasa malang sekali Yayasan Islam Kelantan memiliki orang-orang sebegini. Jika boleh saya mahu tengking mereka dan katakan “Orang seperti kamu, hanya memberatkan kepala mudir dan menyusahkan orang sekeliling. Orang seperti kamu, hanya penyeri namun tidak menjadi penyumbang besar. Berserilah kamu di situ, namun ingat kamu itu ibarat bunga kertas. Tidak ada roh dan tidak ada jiwa. Jika kamu hilang lebih baik dari kamu wujud di sini.”

Sayangnya, kata-kata itu hanya meniti di dalam kolong hati. Tidak pernah diucapkan atau dimuntahkan. Lalu kali ini, saya paparkan segala amukan di jiwa dalam bentuk tulisan ini agar mampu dibaca oleh semua mata. Jujur saya katakan, buletin ini saya usahakan demi merubah suasana guru dan pelajar di beberapa sekolah YIK. Merubah cara berfikir dan membentuk kesatuan fikrah. Selain itu, saya mahu memperkasakan budaya berfikir ke depan dan sikap tegur-menegur sesama pelajar. Kerana saya melihat kelemahan manusia ada di mana-mana termasuk dalam diri saya sendiri. Maka, jika ada nasihat dan seruan ke arah memperbaiki diri sewajarnya usaha itu disambut baik.

Kita perlu sedar bahawa institusi keagamaan yang berada di bawah YIK ini digeruni oleh banyak pihak. Orang-orang yang membenci dan memusuhi Islam sentiasa mencari jalan untuk meruntuhkan generasi agama yang bakal lahir dari institusi YIK. Andai guru-guru YIK tidak bersatu dan tidak berjuang untuk membina karisma pelajar, siapa lagi yang akan melakukannya? Andai guru YIK pemalas, jumud dan jahil maka apa yang akan terjadi untuk generasi hari depan? Guru, wajib bangun dan berjuang!

Berjuang itu bukan angkat pedang, sebaliknya meningkatkan profesionalisma dan thaqafah diri. Mempelbagaikan kemahiran dan fleksebiliti dalam pengurusan. Memperkasakan paradigma serta cara berfikir. Dan cuba merancang sebuah wawasan yang jauh ke depan. Jika guru mampu tampil dengan semua ciri-ciri itu, maka sudah pasti pelajarnya akan mampu ikut di belakang. Lalu akan lahirlah generasi yang hebat dan bersedia membangunkan Islam.

Andai guru-gurunya masih lewah, suka berbalah dan mudah lepas tangan. Suka saya katakan kepada guru ini “Orang seperti kamu ini, lebih baik hancur sahaja. Jadi debu-debu di awangan. Kewujudan kamu bawa beban di kepala orang. Kalau hilang terasa lebih aman.” Keraskah ayat itu? Wajar bunyinya keras. Kepada pelajar agama, jika kamu ini manusia yang berakal waras dan berfikiran jauh. Kamu perlu mengerti bahawa bekerja untuk Islam itu wajib! Berjuang untuk Islam itu wajib! Dan menentang kekufuran itu wajib! Maka, kamu wajib berjuang! Jika kamu enggan, itu bererti kamu selayaknya menjadi jadi debu-debu berterbangan daripada bergelar manusia. Pergi hancur sajalah.

Maafkan saya di atas kekasaran bahasa yang disengajakan. Semoga ia memberi satu kesan di jiwa.

Wassalam.

No comments: