Friday, October 20, 2006

Perjalanan Membina Kerjaya

Sudah beberapa minggu saya tidak mengarang di sini, agaknya sudah ada sarang labah-labah di bucu atau di sudut sawang. Siapa tahu kan? Ceritanya begini, saya sedang bertungkus lumus mencari jalan hidup. Hal itu membuatkan saya tidak mampu mengarang di blog.

Sebaik pulang ke tanah air baru-baru ini, saya mendapat dua tawaran.

1) Ditawarkan menjadi guru tahfiz di Maahad Tahfiz Sains Bustanul Ariffin, Tumpat. Kerja sebagai guru akan bermula pada awal tahun depan. Waktu bekerja dari jam 7.30 pagi hingga 2.00 petang. Kemudian di sambung balik dari jam 8.00 malam hingga 10.00 malam bagi kelas quran sahaja.

2) Di tawarkan menjadi supervisor komik Islam, Salahuddin Al-Ayubi di syarikat Dian Darul Naim. Bermula bulan 3 tahun depan. Waktu bekerja dari jam 8.00 pagi sehingga 4.00petang. Tiada sesi malam.

Sehingga sekarang saya masih menimbang untuk menerima yang mana satu. Pun begitu, saya lebih cenderung untuk mencari pengalaman lebih dalam dunia penerbitan. Setakat ini jika ditanya, apa yang saya inginkan? Pasti saya akan memilih Dian Darul Naim. Lagipun, saya mempunyai waktu senggang di waktu malam untuk berehat bersama keluarga.

Lagi, saya diminta oleh saudara mara di kampung untuk mengambil alih sepenuhnya tugas mengimamkan masjid Kampung Belukar. Saya sendiri tidak tahu apa tugas yang wajar diberikan untu taklifan sebegitu. Mudah kata, jadi imam muda di kampung. Setakat ini kampung saya menghadapi krisis pak imam. Ada yang boleh jadi imam, tapi terlalu sibuk atau tak sempat nak jenguk masjid. Manakala yang jadi makmum kebanyakan masih kurang bagus tahap penguasaan tajwidnya. Setakat ini, alhamdulillah allah berikan kekuatan untuk mengimamkan solat terawih dan juga kuliah subuh tiap-tiap hari sepanjang ramadhan. Itupun tidak sepenuhnya, kekadang saya keluar ke bandar atau sibuk dengan urusan tertentu menyebabkan tidak sempat pulang ke masjid.

Sayang benar, kariah saya yang ramai muda mudi ini tidak banyak yang boleh di bawa ke masjid. Rata-rata masih melepak di tepi jalan atau lepak di kedai kopi. Memandangkan situasi kariah/kampung yang agak membimbangkan, saya mengakui keberadaan sendiri di kampung adalah penting. Bahkan saya mengharapkan jika ada rakan-rakan kita yang di Mesir berada sekitar kampung belukar, beta hilir atau mulong untuk turut sama menyumbang tenaga dan ilmu buat kampung belukar. Mudah-mudahan akan ada pakatan yang lebih baik suatu masa nanti.

Oh ya, sempena musim cuti sekolah ini saya akan terlibat secara langsung dengan rakan muda jiran muda, anjuran kementerian belia dan sukan sebagai penyelaras bahagian agama. Tak pasti lagi bagaimana bentuk program yang bakal diadakan, yang pasti saya akan belajar sesuatu daripadanya.

Sebetulnya masih banyak benda yang ingin dikongsi, tapi waktu tidak mengizinkan saya duduk bercerita dengan begitu lama. Sekadar ini sahaja yang mampu saya coretkan buat tatapan saudara dan saudari. :) Kepada rakan-rakan pembaca. Selamat menyambut Syawal dan doakan keberkatan hidup dunia dan akhirat. Amin!

No comments: